Eredmények – GAMMA


Működéskritikus nagy rendszerek minőség- és teljesítmény monitoringja

A nagy rendszerek működéskritikus vizsgálatára a projekt megvalósítása során a fejlesztők két rendszert hoztak létre:

 1. egy Tivoli környezetben kialakított és IBM üzemeltetési tapasztalatok és termék ismeretek felhasználásával megvalósított felügyeleti eszközt, illetve
 2. egy általánosságban kialakított működéskritikus rendszereket vizsgáló szabad platformú rendszert, amely JAVA nyelven íródott és független minden más felügyeleti eszköztől. (Ez egyedüliként az üzemeltetési tapasztalatok, a minőségi megfeleltetés és a teljesítmény monitoring szempontjait felhasználva készült.)

Az elkészült két rendszer lényegében egy megoldás két moduljának tekinthető:

 • egyrészt egy TEMENOS rendszerre kifejlesztett speciális banki modul (GAMMA) került kifejlesztésre, melyet a pályázatban megrendelőként részt vevő Büro-Three fog értékesíteni,
 • másrészt hasonló technológiával egy Tivoli környezetben, általában a banki rendszerekre kialakított megoldás (OMEGUARD) is készült, melyet az IBM a működéskritikus rendszereket vezérlő szoftverei körében visznek majd piacra.

GAMMA

A TEMENOS banki rendszer support részében felmerült az az igény, hogy a rendszer elérhetőségét, rendelkezésre állását, illetve a rendszerben bekövetkező hibákat, kieséseket lehessen prognosztizálni, előre jelezni, illetve meg lehessen előzni a rendszerkieséseket. A számlavezető rendszerek kiesése ugyanis hatalmas anyagi és erkölcsi károkat okoz a bankoknak.

A GAMMA (General Application Monitoring Management) rendszert kifejezetten ennek az igénynek a kielégítésére fejlesztették ki: képes a kritikus rendszerek által használt adatbázisokra, interfacekre, workflowkra tett különböző „lehallgató” rendszerek segítségével előrejelzéseket adni, illetve elvégezni a kívánt rendelkezésre állási méréseket.

A GAMMA tehát egy olyan alkalmazás-specifikus felügyeleti eszköz, mely a TEMENOS T24 rendszer üzemeltetését figyeli – feladatai: előre meghatározott szolgáltatások monitorozása, minden a szolgáltatási szint csökkenését eredményező, illetve a szolgáltatás biztosítását megakadályozó eseményről riasztás generálása.

Korábban voltak ugyan a piacon a fent részletezett probléma megoldására irányuló próbálkozások, de mindeddig ezek egyike sem volt sikeres. Maga a TEMENOS cég sem tudott megfelelő választ találni a fent leírt elvárásokra. Emiatt a most kifejlesztett GAMMA nagyon egyedi megoldás a piacon, ami valószínűsíti, hogy komoly piaci igény mutatkozik majd iránta a TEMENOS használó pénzintézetek részéről. A működéskritikus rendszerek térnyerése miatt a piaci lehetőségek ráadásul folyamatosan bővülnek, bel- és külföldön egyaránt.

A GAMMA azon tulajdonságai/jellemzői, melyek hozzáadott értéket képviselnek az említett multinacionális cégek termékeivel szemben, ezáltal megkülönböztetve és versenyelőnyt biztosítva a vállalat számára a hazai piacon, a következők:

 • a működés kritikus nagy rendszerek üzemeltetése és teljesítmény vizsgálata során nyújtott, a termékhez kapcsolódó szolgáltatások mennyisége és minősége, valamint a termék illetve a hozzá kapcsolódó tudás ára egyértelműen megkülönbözteti a vállalatot a versenytársaktól,
 • a GAMMA önállóan biztosítani tudja a hardver, a hálózat és az alkalmazások felügyeletét,
 • képes a hibák előrejelzésére (olyan események jelzésére, melyek a T24 rendszer üzletmenet folytonosságát veszélyeztetik), s ezáltal azok gyors kiküszöbölésére vagy esetlegesen megelőzésére is,
 • adott egy egyéni, letisztult keretrendszer, melyre testre szabható, bővíthető az adott applikáció – ezt biztosítja a moduláris felépítés és a szabványos állományokból történő konfigurálhatóság,    
 • szoftver-követés és garancia, valamint a költséghatékonyság szempontjából is az ún. standard verzió az optimális választás,
 • bármilyen eseményre felkonfigurálható (legyen az akár csak informatív, vagy éppen kritikus fontosságú),
 • platform független,
 • elemi szintű mérések állíthatók be, így bármely operációs rendszer méréseire felparaméterezhető,
 • végez SLA (Service Level Agreement) méréseket. Ez kulcsfontosságú, hiszen a könnyen érthető, beszédes grafikonok/táblázatok segítségével gyorsan átláthatóvá válik a szolgáltatás, lehetőség nyílik a jelenlegi teljesítmény objektív bemutatására, az elvárások és a tényadatok rendszeres összehasonlításából megalapozott következtetéseket lehet levonni, illetve a trendek megjelenítésével és értékelésével magabiztosan lehet előre jelezni a várható eseményeket.
 • az innovatív és újszerű megoldás használatával csökkenthető vagy teljesen kiküszöbölhető az üzemszünet, illetve az emberi tényezőből eredő hibák kockázata, s ezáltal jelentősen lecsökkenhetnek az üzemeltetési költségek, hiszen a prevenció lényegesen kevésbé költséges, mint a már meglévő hibák javítása.